torstai 22. elokuuta 2013

Viisi pientä elefanttia...

 ...maaarssi näin, hiekkaista merenrantaa eeeteenpäin...


Norsuprojekti sai henkisen alkunsa heti ompeluinnostuksen alkuvaiheessa, kun haaveilin jonain päivänä ompelevani samistelupaidat koko perheelle. Noshin norsukangas oli oiva valinta perheellemme monestakin syystä. Mun oli tarkoitus testailla sopivia paitakaavoja perheenjäsenille etukäteen ei-niin-tärkeillä kankailla, mutta aikataulu ei sitä sallinut. Halusin jääräpäisesti saada paidat valmiiksi ennen viime viikonloppuna olleita valmistujaisjuhlia, vaikka aikaa oli vain kolme iltaa (yötä). Ja jos minä jotain päätän...Ensimmäiseksi tein paidan itselleni, sillä sitä varten olin jo kisukankaasta testipaidan ommellut. Tein kisukuosisen Trento-paidan (OB 2/11) koossa 36 ja se olikin muuten sopiva, mutta kainaloaukot liian tiukat. Tätä norsupaitaa varten pidin saman kaavakoon, mutta piirsin kainaloaukon 44-koon kaavalla, samoin hihan. Tuli hiukkasen pro-olo, kun lähdin ihan itsekseni muokkaamaan kaavoja ja sain halutut muutokset aikaiseksi!Poikien paitoihin löytyi sattumalta hyvä kaava kirjaston lehdestä, jonka olin toisen kaavan takia lainannut. Kaavana siis Headphones (OB 3/12), Limpun paita koossa 134cm ja Empun 146cm. Paidassa on kaavan mukaan V-aukko, mutta pyöristin kankaan Empun paitaan (oik.) O-aukoksi. Limpun paita (vas.) on kuvattu takaapäin. Pojille ompelemani paidat ovat olleet juuri sellaisenaan täysin passeleita, vaikka ennakkokokemusta kaavoista ei ole ollut.
 


Hipun mekko aiheutti sitten hieman enemmän päänvaivaa. Lehtiä selailemalla päädyin jo melkein Pallokuvioiseen trikoomekkoon (OB 1/07), mutta siinä oli taitoihini ja aikatauluun nähden liikaa kommervenkkejä. Halusin mekkoon pithät hihat, joten päädyin sitten yhdistämään Kisuliini-bodyn (OB 6/12) yläosan ja 'pallokuvioisen trikoomekon' alaosan toisiinsa. Ompelin framilonin kapealla siksakilla kiinni helmakankaaseen, jonka yritin saumuroida helman kiinni yläosaan - virhe! Olisiko framilonin nihkeä pinta takertunut koneeseen, en tiedä, mutta rypytyksen hävisivät ommellessa (vaikka leikkuri ei osunut framiloniin). Jouduin purkamaan reilu 10 cm ja ompelemaan kappaleet ompelukoneella toisiinsa. Samalla myös ylä- ja alakappaleen norsut lähentyivät harmittavasti toisiaan, eikä väliin jäänyt niin paljoa valkoista kuin olisin halunnut. Sievä lopputulos kuitenkin omasta ja käyttäjän mielestä!
Helman pitsi (ja rutkasti kärsivällisiä neuvoja) Kestovaippakaupasta.Miehen paita, murheenkryyni. Testipaidan ompeleminen antoi vinkkejä siitä, miten kaavaa (SK 5-6/11) voisi lähteä kehittelemään. Nipistin etu- ja takakappaleiden keskeltä muutaman sentin pois ja suurensin sitten kaula-aukkoa. En kyllä ole vieläkään tyytyväinen lopputulokseen, pitäisi varmaan kokeilla normihihaista versioita raglanin sijaan, kunhan löytäisin kaavan jostain. Vinkkejä?
Sitten vielä viimeisenä iltana ja aamuna ennen juhlia surauttelin neljä pipoa lahjaksi ja pari meille tytöille. Pipoja olin tehnyt 'omasta päästä' ennenkin, joten fiiliksen ja kangasjämien mukaan nämä ompelin. Ryttäsin ensimmäistä kertaa pipojen saumat framilonilla myttyrälle.

14 kommenttia:

 1. Upea kokonaisuus ja mahtavat kokeilut sinulla. Minä olen omeplukärpäsen pistämänä myös suunnitellut kaikenlaista projektia. Ihana tuo sinin oma paitamalli, taidan lainata ideaa kokeilu asteelle. Ihana tuo kuosi ja kyllä on upea kokonaisuus koko perhe samoissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Se kärpänen on kyllä tehokasta 'taudinlevittäjä'! Seuraavaksi sitten nähdään teidän poppoo äitin tekemissä vaatteissa, kunhan pääset koneeseen käsiksi ;)

   Poista
 2. Oo, miten hienot. Olet kyllä käyttänyt tehokkaasti tuon kolme iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Täytyy myöntää, että päiväsaikaankin tuli leikeltyä ja neidin kanssa vähän surruuteltua.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitti, niin minustakin :) Harvoin päästään koko perhe samaan kuvaan.(Miehen siskolle kiitos tästä.)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Itsekin ällikällä lyöty, että sain tämän aikaan...

   Poista
 5. Kauniit vaatteet! Aivan ihana tuo teidän perheen samistelukuva. :)

  VastaaPoista
 6. Kyllä on HIANOT!

  VastaaPoista